Velünk születő védelem: az immunrendszer


Lássuk be: amennyi káros hatás éri szegény szervezetünket, csoda, hogy működik. És még hogy! Bonyolult, csodálatos mechanizmusok szerint. Immunrendszerünk például, mint egy szorgalmas diák, tanul, tanul egy életen át – értünk, az egészségünkért.

Legyünk bár harminc, negyven vagy akár hatvan évesek, ennél sokkal hosszabb múlt áll mögöttünk. Ha úgy vesszük, szervezetünk több ezer éves, hiszen évezredek „tapasztalatait” hordozza magában, és alkalmazkodik, alakul, fejlődik a külső hatások nyomán. Ez nem kis feladat, hiszen egykor egészen másra kellett „berendezkednie”, mint manapság, ráadásul a környezet egyre erősebb tempóban változik. Testünknek talán sosem kellett ennyi kellemetlenséggel, káros anyaggal, zavaró hatással megbirkóznia, mint manapság, a 21. században.

Felgyorsult életmód, klímaváltozás, környezetszennyezés, növekvő stressz, folyamatosan módosuló, új típusú kórokozók… kihívás bőven akad. Fantasztikus, hogy szervezetünk ilyen körülmények között is képes fenntartani egyensúlyát, harmóniáját és egészséges működését. E folyamat motorja az immunrendszer, vagyis védekező rendszerünk. Mint egy láthatatlan bástya, útját állja a kórokozóknak. Feladata, hogy semlegesítsen minden olyan kívülről érkező idegen anyagot, amely kárt tehet a szervezetünkben.

Egyszerű lenne a helyzet, ha mindenki tökéletes immunrendszerrel születne, amely automatikusan végezné a feladatát: vég nélkül működne ugyanúgy, mint az első napokban. Csakhogy a dolog ennél összetettebb: a rendszernek újra és újra meg kell újulnia. Olyan ez, mint a személyiségünk: az alapot örököljük, de onnan jön még csak a java: a nevelés és társadalmi tanulás során egyre változunk. Nincs két azonos immunrendszer, hiszen minden kisgyerek más és más hatásokkal találkozik, még akkor is, ha egy országban élnek. Az immunrendszer alapja a velünk született immunitás. A minket segítő falósejtek és természetes ölősejtek kezdettől velünk élnek: elpusztítják, bekebelezik vagy feloldják az idegen anyagot. Ám szükségünk van egy „második védvonalra”, ez a szerzett immunitás, vagyis a B- és T-nyiroksejtek munkája. Ezek a kis részecskék ellenanyagot termelnek minden alkalommal, amikor kórokozóval találkoznak. Képesek tanulni, vagyis őrzik a mintát arra az esetre, ha a kórokozó újra lecsapna. Megjegyzik a bajt okozó anyagot, és az ellene bevethető antitestet. Ezért van az, hogy míg egyik megbetegedésünkkor sokáig nyomjuk az ágyat, a következőnél előfordul, hogy sokkal hamarabb vége lesz a kellemetlen állapotnak. Ám mivel a kórokozók egy része mutálódik, ez bizony egy vég nélküli folyamat. Méghozzá generációkon átívelve is zajló: az egy-egy megbetegedést átvészelők nemcsak maguk lesznek edzettebbek, de átadják az információkat az utódaiknak is.

A védekezés terén nem bízhatunk csak az őseinkben: mi is sokat tehetünk az egészségünkért. A kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás mellett támogathatjuk az immunrendszerünket olyan nyomelemeket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmények szedésével, amelyek a sejtek szintjén támogatják szervezetünk ellenállóképességét a betegségek megelőzésében és leküzdésében.vissza a Szakértői tanácsok oldalra
Hírlevél feliratkozás