Szívbemarkoló üzenetek érkeztek

Megvannak a Béres Egészség Hungarikum Program „Táncolj az esküvőmön!” pályázatának díjazottjai. „A beérkezett pályamunkák fiatalok kreatív üzenetei, és arra hívják fel a szülők, nagyszülők figyelmét, hogy, éljenek egészségesebben, sportoljanak, táplálkozzanak kiegyensúlyozottabban, azaz ténylegesen is tegyenek valamit a saját egészségükért” – összegezte dr. Béres József, a Program alapítója és a zsűri tagja, különösen hangsúlyozva a családi összefogás erejét. Tornázó nagymama, táncoló kiscipők, kolbász helyett gyümölcs, egészségtudatos esküvői menü – ez csak néhány a közel száz elgondolkodtató, olykor szívbemarkoló üzenetből. 

A Béres Egészség Hungarikum Program idén szeptemberben az érzelmekre ható mozgalmat indított. A Program az elmúlt években rendszeresen vizsgálta a lakosság saját bevallásán alapuló egészségi állapotát. Az országos reprezentatív kutatás eredményei szerint még mindig csak elméletben tudjuk, hogy tennünk kéne valamit a saját egészségünkért, de nem vagyunk elég motiváltak, ha a megvalósításról van szó.

“Mivel azt láttuk, hogy nem elég pusztán statisztikai adatokra felhívni az emberek figyelmét, vagy felvilágosító munkával irányt mutatni, ezért az idén új utat választottunk. A “Táncolj az esküvőmön!” kampánnyal elsősorban a családok érzelmeire kívántunk hatni. Olyan üzeneteket vártunk a fiataloktól, amelyeket szüleiknek, nagyszüleiknek, rokonaiknak kívánnak közvetíteni, késztetésként azért, hogy a családjuk egészségben-boldogságban sok ünnepet – esküvőt, születésnapot, keresztelőt – élhessen meg együtt” – mondta el dr. Béres József. A kampányt az a megdöbbentő tény hívta életre, hogy minden negyedik embernek nincs elegendő motivációja, és kényelemből nem figyel saját magára, az egészségére, a testi-lelki kiegyensúlyozottságára.

Ezt támasztja alá az a közel száz beérkezett üzenet is, amelyet fiatalok készítettek a szüleiknek, nagyszüleiknek: a gyermekek, a fiatalok aggódnak a családtagjaikért és arra kérik a felnőtteket, hogy változtassanak az életmódjukon! Mindhárom kategóriában – rajz, fotó, videó – karakteres, nagyon szívhez szóló munkák születtek. Például Mokrán Nina “Szeretünk titeket!” c. videójában – mellyel kategóriájában az első helyezést nyerte el – igen ötletes módon, családja tagjait egy-egy jellegzetes cipőjükkel megjelenítve meséli el, hogy mennyire fontos neki és négy testvérének, hogy szüleik egészségtudatosan éljenek. Titi Róbert a saját életéből vett jó példát animált videóban mutatta meg: az eltökéltség, az akarat, a felelősségteljes szeretet képessé tesz az életmódváltásra is, az ő szülei már letették a cigit. Az egyik legmeghatóbb film a 13 éves Körtési András munkája, aki idős nagyiját is tornára fogta a szeretet és egymásra figyelés jegyében. Fotó kategóriában Szőke Nikolett végzett az első helyen. Nikolett a saját esküvője menüjét álmodta meg vidám képben, így üzent szüleinek, hogy az egészséges ételek is lehetnek izgalmasak és változatosak. A rajzok között Molnár Ivett lett a győztes, aki színes életképekben ábrázolta, mi a helyes, és mi nem. A szakmai zsűri tagja volt többek között dr. Béres József és felesége, Béres Klára, akik egy-egy pályázat láttán könnyekig hatódtak.

A díjátadón dr. Béres József, a Béres Egészség Hungarikum Program alapítója elmondta: “Örömteli látni, hogy sok olyan család van, ahol odafigyelnek egymásra. A pályamunkákon keresztül magunk is megtapasztalhattuk azt az erőt, mely ezekben a családokban képes működni: az odafigyelés, az egymásért érzett felelősség, a mindent összetartó, tiszta szeretet erejét. A pályázatok között olyanok is akadtak, amit anya-apa-gyerekek együtt készítettek el. Éppen ezt a családi, közösségi összefogást tartjuk mi is a leghatékonyabbnak, ha az egészségmegőrzésről van szó. Tapasztalom ezt magam is, hiszen nekem, mint háromgyermekes családapának, szintén a családom, a gyermekeim adják a legnagyobb erőt az életben.”

A Táncolj az esküvőmön! online pályázat díjazottjai

FŐDÍJ
Kovács Ambrus
Pályázatok címe:  Táncoljatok velem az esküvőmön!
RAJZ KATEGÓRIA
I. helyezett
Molnár Ivett
Pályázat címe: Az   esküvőmön ott lesztek, ha az egészségetekért tesztek!
II. helyezett
Molnár Bianka
Pályázat címe: Én a   BOLDOG menyasszony leszek!
III. helyezett
Peresztegi Hanna
Pályázat címe: Apa, a   jó filmet válaszd, hogy táncolni tudj velem az esküvőmön!
FOTÓ KATEGÓRIA
I. helyezett
Szőke Nikolett
Pályázat címe:  Kezdd egészségesen a napod!
II. helyezett
Ujvárosi Géza Bálint
Pályázat címe:  Nemcsak a Te életed! Játssz okosan!
III. helyezett
Széll Edina
Pályázat címe:  Ugye, Ti is eljöttök?
VIDEÓ KATEGÓRIA
I. helyezett
Mokrán Nina
Pályázat címe:  Szeretünk Titeket!
II. helyezett
Titi Róbert
Pályázat címe:  Élj Te is egészségesen!
III. helyezett
Szabó Anna
Pályázat címe:  Homokba írt üzenet
III. helyezett
Héjj Kristóf
Pályázat címe:   Mutassuk meg!
III. helyezett
Körtési András
Pályázat címe:   Táncolj az esküvőmön!
KÜLÖNDÍJ
Sándor Flóra
Pályázatok címe:  Életem fája
Szűcs Luca
Pályázat címe:   Éljetek egészségesen, hogy táncolhassatok az esküvőmön!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 vissza a Hírek, események oldalra
Hírlevél feliratkozás